Banky v ČR, úvěry, bankovní poplatky

Hysterie nebo skutečná krize?

Každý den se na nás valí zprávy o krizi světového finančního systému. Nejenže krachují banky a pojišťovny, ale dokonce i státy. Lidé si houfně vybírají peníze z účtů a burzy na celém světě padají. Jde o krizi nebo již o hysterii?

Já osobně se přikláním k názoru, že krize zde nesporně je, ale dnes již zažíváme spíše hysterii. Celý problém je podle mého názoru v tom, že banky ztratily důvěru vzájemně si půjčovat peníze a zadrhlo se tak soukolí které dlouhá léta spolehlivě fungovalo.

Kde banky berou peníze na naše úvěry?

Peníze, které uložíme do banky z naší výplaty nebo podnikání neleží na našich účtech. Naopak, každá banka je různým způsobem investuje nebo nabídne k půjčení ostatním bankám v rámci mezibankovního trhu. Pokud přijde žadatel o úvěr do banky, tak ta si peníze na úvěr vypůjčí od jiné banky, která má zrovna volnou hotovost a žije tak z rozdílu mezi úroky, které musí zaplatit jiné bance a úroky, které jí platíme z našich úvěrů my.

Banky hodně často mívají více peněz rozpůjčovaných mezi lidmi než peněz aktuálně disponibilních ve svých povinných rezervách. Pokud potřebují peníze, půjčí si na trhu od jiné banky, a pokud mají volné peníze, půjčí je zase ostatním bankám v systému. Na tomto principu stojí celé bankovnictví.

Příčina nynější krize je v tom, že si banky přestaly vzájemně důvěřovat a bojí se jedna druhé půjčit peníze, protože nemají informace o tom zda je jejich partner na pokraji krachu či finančně zdravý subjekt. Banky tedy mají omezený přístup k penězům a pokud lidé propadnou panice a začnou houfně vybírat peníze z účtů, přichází o další hotové peníze a dostávají se do problémů.

Česká republika je naštěstí zdravá v důsledku konzervativního přístupu bank k poskytování úvěrů. Naše banky v drtivé většině případů žadatele pořádně proklepnou než mu půjčí peníze. Je to sice nepříjemné, ale z dnešního pohledu se to ukazuje jako dobrá strategie.

Osobně nemám strach o peníze v mé bance. Můj vklad je přeci ze zákona pojištěn, navíc se vládní garance mají zvýšit. Neměli bychom propadat hysterii, houfně rušit penzijní připojištění, apod. protože výnosy se časem zase zvednou. Je prostě třeba jen čekat.  

A co vy - bojíte se o své peníze v bankách?

Přidat komentář

Váš komentář

Banky v ČR, úvěry, bankovní poplatky | Příspěvky (RSS) and Komentáře (RSS)|