Banky v ČR, úvěry, bankovní poplatky

Hypoteční úvěr nebo úvěr ze stavebního spoření?

Hypoteční úvěry jsou jedním z nejoblíbenějších způsobů řešení otázky bydlení.

Dnes nabízí hypotéky celá řada bankovních institucí, jsou však s různě vysokými úrokovými sazbami. Výši těchto sazeb, i ty nejnižší, se dozvíte například zde.

Co po Vás budou chtít a co budete potřebovat? Tak kromě pevných nervů je na tom v podstatě nejlépe svobodný člověk s pevným (nejlépe ne zrovna nízkým) platem. Pokud jste ženatý (vdaná), nebo máte dokonce děti, je dost pravděpodobné, že budete muset prohledat šuplíky a najít 3 poslední výplatní pásky, případně výpisy z účtu za poslední rok. Přijde na to, u jaké banky o hypotéku zažádáte.

U hypotéky je ale v dnešní době problém s výší úrokových sazeb. Ty jsou často zafixované pouze na pár let (obvykle 1, 3 nebo 5 let), a poté má banka právo je změnit. Dnes bohužel úrokové sazby rostou, a tak pokud již hypotéku máte, můžete s největší pravděpodobností očekávat zvýšení splátek.

Oproti tomu úvěr ze stavebního spoření má tu výhodu, že úroková sazba je fixovaná na celou dobu splácení. Nevýhodou stavebního spoření je skutečnost, že pro získání úvěru je nutné mít naspořeno alespoň 30% cílové částky. Pokud ale tento problém vyřešíte, je úvěr ze stavebního spoření rozhodně šetrnější pro Vaši peněženku a hlavně Vám nehrozí riziko zvýšení splátek.

Jaký úvěr na bydlení využíváte Vy – hypoteční úvěr nebo úvěr ze stavebního spoření?

Přidat komentář

Váš komentář

Banky v ČR, úvěry, bankovní poplatky | Příspěvky (RSS) and Komentáře (RSS)|